sexta-feira, 11 de dezembro de 2020

Version 2.221

There were two things that made me happy today: the first was lighting the Hanukkiah, for today is the first day of Hanukkah; then, at 7PM, my time, PALCUS had a webinar on Portuguese culinary traditions.

I started lighting the Hanukkiah after one Christmas that I spent in DC. On one of the days that I was there, my best friend, with whom I stay when I visit, started to set it up and lit it. I had never seen it done, but I really loved the ceremony and how peaceful it made me feel, so now I light it every year. I have several Hanukkiah, which I started collecting. I was inspired by a Hanukkiah collection on display at the Jewish Museum in NYC, when I visited a few years ago.

When I lived in Portugal, my Mother always made a selection of sweets for Christmas. The last Christmas I spent in Portugal was in 1998, when she was still alive. We always spoke on the phone every week and, many times we would talk about food. One day, I asked her to write me some of her recipes, one of which was for broínhas de Natal. They are these little breads, full of nuts and dried fruits, which are fluffy enough that you wonder how can it be possible, considering that the recipe calls for no fat.

Ten years ago, when I lived in Arkansas, I made it for my coworkers and one of them harassed me until I produced the recipe, as he liked them that much. I cannot have any using the original recipe, but I suppose that I could try making them with gluten-free flour, although it would likely take a few failed attempts until I got it right.

Anyway, happy first day of Hanukkah!

2 comentários:

  1. Awww O teu texto fez-ME sentir quentinha (hoje está chuva molha parvos por aqui que é muito desconfortável).
    No outro dia num stand up qualquer ouvi uma piada sobre os blogues serem conversas que ninguém quis ter , mas para mim ainda são espaços de encontro, não de isolamento.
    Adorei a referência. A minha família tem raízes judaicas (por parte do apelido do meu pai que remonta aos judeus da Europa de leste) como aliás muitos portugueses e a minha mãe (da Beira Baixa com apelido de origem sefardita) 'apanhou' a mania dos judeus, lê, faz cursos de história, etc😀 E por esta altura tb mistura os rituais todos, católicos, judeus... Muito ecuménico 🙂.

    Essas broas devem ser parecidas com as do Pão por Deus tradicionais por exemplo na zona Oeste, Torres Vedras, Santa Cruz etc, que se fazem na altura dos Santos (1 Novembro)..a minha sogra faz sempre. Tradição de ir de casa em casa como no vosso Halloween que os miúdos adoram e misturam-se os temas todos. Sogra oferece sempre aos compadres porque o meu pai (alentejano) adora.

    Quem sabe um dia vens a Lisboa e agendas também um passeio pelas belas arribas e praias de Santa Cruz ? Ou mesmo uma volta a Portugal gastronómica parece óptima ideia !

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    1. A minha avó paterna era de Valhelhas e o apelido dela também é de origem judaica. Tenho cá em casa um livro de culinária sefardita. Diz à tua mãe que talvez sejamos primas, dadas as coisas em comum. As broas levam batata, abóbora, farinha e ovos. Depois levam especiarias e frutos secos. São bastante boas. Eu adoraria uma volta gastronómica, até porque um dos meus livros preferidos é mesmo o "Em Portugal não se come mal."

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